Rozpoznawanie twarzy na iPhone

Jak podałem iPhone z iOS 18.2 mojemu bratu który nie jest bardzo do mnie podobny z kodem do odblokowywania po pewnym czasie zaczął odblokować się na jego twarz bez kodu mimo że nie jesteśmy bliźniakami

iPhone 16, iOS 18

Posted on Dec 24, 2024 05:33 AM

Reply
2 replies

Dec 24, 2024 11:18 PM in response to Cybulskikamil

Jeśli oboje siedzicie w tym samym pokoju i próbujecie otworzyć urządzenie, istnieje ryzyko, że staniecie twarzą w twarz z urządzeniem nawet przez ułamek sekundy, że urządzenie może się otworzyć. Sprawdź także, czy skonfigurowałeś alternatywny FaceID, usuń go.

Według mnie w przyszłości Face ID będzie używany wszędzie. Obecnie wiele lotnisk korzysta z funkcji Face ID podczas wchodzenia na pokład samolotu zamiast skanować kartę pokładową. Podczas procesu imigracyjnego używany jest również Face ID.

To nie może być tak proste, jak to opisujesz. Coś tu jest nie tak.

Jeśli martwisz się o bezpieczeństwo i nie ufasz technologie następnie użyj hasła do uwierzytelnienia. Bardzo proste.

Zabezpieczenia bezpieczeństwa

Bezpieczeństwo jest dla nas wszystkich ważne, ponieważ chronimy informacje na naszych urządzeniach. Zrobiliśmy kilka ważnych rzeczy, aby zabezpieczyć Twoje dane, tak samo jak zrobiliśmy to w przypadku Touch ID. Face ID wykorzystuje kamerę TrueDepth i uczenie maszynowe w celu zapewnienia bezpiecznego rozwiązania uwierzytelniającego. Dane Face ID – w tym matematyczne reprezentacje Twojej twarzy – są szyfrowane i chronione kluczem dostępnym wyłącznie dla Secure Enclave.

Prawdopodobieństwo, że przypadkowa osoba w populacji będzie mogła spojrzeć na Twój iPhone lub iPad Pro i odblokować go za pomocą funkcji Face ID, wynosi około 1 na 1 000 000 przy jednym zarejestrowanym pojawieniu się. Jako dodatkową ochronę funkcja Face ID umożliwia tylko pięć nieudanych prób dopasowania, zanim wymagane będzie podanie hasła. Prawdopodobieństwo statystyczne jest inne w przypadku bliźniąt i rodzeństwa wyglądających jak Ty oraz w przypadku dzieci poniżej 13 roku życia, ponieważ ich wyraźne rysy twarzy mogły nie być w pełni rozwinięte. Jeśli się tym niepokoisz, zalecamy użycie hasła do uwierzytelnienia.

This thread has been closed by the system or the community team. You may vote for any posts you find helpful, or search the Community for additional answers.

Rozpoznawanie twarzy na iPhone

Welcome to Apple Support Community
A forum where Apple customers help each other with their products. Get started with your Apple Account.